En paviljong


När den kulturella och materiella standarden ökar inom livevärlden så verkar det som om att det som lättast glöms bort i förberedelserna är det egna lägret. Själv tycker jag att lägret är min st lika viktigt som resten av utrustningen. Det är en av de saker som gruppen, kanske ibland ofrivilligt, måste visa upp inför andra deltagare. Jag förlorar en hel del stämning om jag inbjuds att slå ned under någons presenning och sätter mig i en mängd plastkassar och neonfärgade ryggsäckar. Tänk istället hur fantastiskt uppbyggande det skulle vara om man trädde in i någons välsydda paviljong och fick slå ned p&arin g; en kista och kunde samtala utan att ha en mängd störande objekt mitt i synfältet.
br> Till liven Trommes Lott sydde jag och fem andra en paviljong. Vi tog en förlaga från ett mönster av en medeltida tvåmannapaviljong och gjorde om den behållandes så mycket vi kunde av vinklar och propotioner. Under det g&a ring;ngna året har vi lärt oss mycket och mönstret här visar kort hur vi nu i efterhand skulle sytt den.

Ta inte mönstret och gör en likadan paviljong som våran, utan använd måtten och id‚n till att göra en egen kreation.

Paviljongen rymmer ledigt sex till åtta personer, men vill man ha det riktigt bekvämt bör man inte vara fler än fyra sovandes.

Som dekeration sydde vi på en "mönsterkant", utmed toppkanten runt hela paviljongen, i form av den hängande "öron" (se fig 9). Sedan har vi fått reda på att det tydligen inte var alltför vanligt med öron på paviljonger under medeltiden, utan att man istället hade ett långt samman hängande band. Mönstret visar hur man gör om man vill ha öron men det kan lätt ändras till att ha ett band. Ska man ändå ha &oum l;ron så är det bäst om man fäster någon sorts tyngd i underkanten; annars så blåser dom lätt upp på taket. Ett förslag är att använda blyband; sådana man använder i botten p&arin g; tunga gardiner.

Först bör man skaffa följande material:

MATERIAL

Tyg i två olika färger om vardera
Rundstav, 33mm
Stålstav, 10mm
Linor, 3m långa
Öljetter, innerdiam. 13mm
Läder, ca 2mm tjockt
MÄNGD

27m
36m
27m
22st
110st
9 kvadratfot

Till dessa material tillkommer småsaker som lädernålar, tråd till att sy läder med, trådvax, spännklossar, duffelknäppare, öljettverktyg och en del annat, plus en hel del pengar och tid. Alla mängder & auml;r beräknade utan spill. En sak man bör tänka på i valet av tyg är att mörka tyger gör att det blir rätt mörkt inomhus och att tunna tyger lättare släpper igenom vatten; fördelen med tunt ty g är att solljus lätt tränger igenom. Tyget i våran paviljong släpper igenom lite vatten om det slagregnar. Vill man till varje pris undvika det får man lov att sy ett innertält.

Sen är det dags att skära till tyget (se fig 1); alla måtten är med 2cm sömsmån. Sick-sacka först alla kanter samt fålla in öronen; dock inte den övre kanten. Glöm inte att stoppa in blybandet i de n nedre fållningen. Fortsätt med att sy ihop öronen fyra och fyra i samma färg. Sy sedan ihop varje kantvåd med respektive motfärgad topp och kant mönster (se fig3 och 9). Fortsätt med att sy fast hörnen vid brevidsittande våd, använd samma söm som mellan kantvåd och toppvåd (fig3), med undantaget att man inte syr ihop de nedre 20cm och att man där istället helt enkelt fållar in kanterna (se fig 10). Efter det s&ari ng; är det dags att sy ihop våderna med varandra, även här ska de nedre 20cm inte sys ihop. För att få plats i symaskinen så börja vid dörren och gå motsols. Precis runt dörren blir det lite kr&a ring;ngligare. Jag föreslår att man syr ihop alla våder som sitter fästade med markisen först och sen fortsätter som vanligt. Observera att dörren kan överlappa sig själv (fig 2), för att kunna stä ngas vid blåst och regn. Sidorna som "sticker ut", dvs inte är fastsydda i toppen, sitter fast med en duffelknäppning i fyra öljetter som är fästa i toppen av väggen.

Den sista toppsömmen går oftast inte att göra likadan som de övriga, sy sömmen då som (se fig 5) visar. När allt det är gjort så fållar man in underkanterna runt hela paviljongen. gör en rätt stor fållning, ca 3cm bred.

Då är det dags att sy fast öljetterna. Skär ut 106 lädercirklar med ca 6cm diameter. Gör små hål i mitten och slå in mässingsöljetter. Förborra eller använd syl till alla sömsh&arin g;len i lädret. Det underlättar vid sömnaden och här behäver det inte vara så fruktansvärt vattentätt. Se då till att alla hålen på alla öljetterna sitter på precis samma ställe. S y sedan fast dom två och två, en på utsidan och en på insida, på platsen indikerade i (fig 9 och 10). Sy i "kors" med två nålar samtidigt (se fig 11); fäst nålarna i ändarna på samma trå ;d. Gör öljetten i toppen av två lädercirklar på minst 20cm diameter.

Kapa upp rundstaven i 13 bitar om 212cm och 2st på 232cm samt en mittpinne på 275cm. Dom två längre pinnarna är till framkanten på markisen. Mittpinnen kommer efter en tids användning att behövas förlä ngas med ca 20cm. Fäst sedan en 10cm stålstav i toppen av varje pinne. Försänkden 5cm så att den sticker upp 5cm. Stålstaven i mittpinnen kan göras längre så att man kan fästa en vimpel i toppen. Behan dla gärna träet med bets, träolja eller liknande så att de håller längre. Till mittpinnen kan man göra ett läderkors av tjockt (+4mm) och styvt läder (se fig 4), för att bättre fördela spä nningen på topp öljetten.

Skär linan i 2 2 bitar om 3m. Gör en pålstek i ena änden (se fig 6) och fäst en draganordning i den andra (se fig 7); den kan man antingen göra själv eller köpa billigt. Man kan också göra en knut ungef& auml;r mitt på snöret. Sen kan man sy små vimplar för att snörena lättare ska synas i mörkret.

Kapa upp resten av stålstaven i bitar om ca 45cm, det bör bli minst 55st. Böj sedan till dem(se fig 8). Detta är tältspiken med vilken man fäster snörena och bottenöljetterna.

Förutom allt detta är det tillrådligt att göra en låda som rymmer snörena och alla spikar. Samt en påse att förvara paviljongen i. På påsen bör det finnas rejäla handtag att bära i. När man väl har sytt sin paviljong är det lika viktigt att man tar väl hand om den. Det inkluderar att fetta in lädret, att reguljärt kolla att alla öljetterna sitter som de ska. Att inte i onödan dra tyget utmed ma rken; det sliter på impregneringen, osv. se till att alla linorna är spända när paviljongen är uppställd;annars så säckar sig tyget lätt och att låta tyget torka innan man viker ihop det för lä ;ngre lagring, osv.

Jag hoppas att den här artikeln ger inspiration till att fler livare engagerar sig i atta sy paviljonger och tält.

Av: Aigars Grins
WWW-edit: Fredric Thörnqvist

RITNING ÖVER PAVILJONGEN (sid1)
RITNING ÖVER PAVILJONGEN (sid2)